Δείπνο & news

Σάββατο 15 Νοέμ
οδός Γενναδιου 13
ώρα 20:00


Συνάντηση με φίλους και συνεργάτες…
με σκοπό τη συζήτηση του προγραμματισμού ορισμένων νέων προτάσεων δραστηριοτήτων,
απολαμβάνοντας ένα πατροπαράδοτο πιάτο ιταλικής προέλευσης: την ‘Πολέντα’.

ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ

Η πολέντα είναι ένα ‘αρχαίο’ πιάτο της ιταλικής προέλευσης με βάση το αλεύρι δημητριακών.
Στο παρελθόν ήταν το βασικό στοιχείο της διατροφής των ανθρώπων σε ορισμένες βόρειες περιοχές.
Το δημητριακό που χρησιμοποιείται περισσότερο είναι ο αραβόσιτος που είχε εισαχθεί στην Ευρώπη από την Αμερική τον δέκατο πέμπτο αιώνα (και δίνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα), ενώ προηγουμένως ήταν πιο σκούρα γιατί γινόντανε κυρίως με κριθάρι ή σίκαλη και, αργότερα με φαγόπυρο, που εισαγόντανε από την Ασία. Η πρώτη καλλιέργεια του καλαμποκιού που τεκμηριώνεται στη βόρεια Ιταλία χρονολογείται στην Val Camo­ni­ca, από ενός ευγενούς, ο Peter Gajon­cel­li, ο οποίος, στο 1658 είχε εισαχθεί μερικά κόκκους καλαμποκιού από την Αμερική.

Παραδοσιακή συνταγή
Συστατικά για 6 άτομα
• 2 λίτρα νερού
• 500 γρ σιμιγδάλι καλαμποκιού
• 24 γραμμάρια αλάτι

Διαδικασία


Βράζουμε το νερό με αλάτι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε βραδέως την πολέντα και με ένα ξύλινο κουτάλι ανακατεύουμε για να αποφύγουμε τα εξογκώματα. Η πολέντα είναι έτοιμη όταν σπάει εύκολα από τα τείχη. Πρέπει να είναι λεία και ομοιογενής.

Μια καλή πολέντα ‘του παρελθόντος’ απαιτεί φωτιά με ξύλα και ένα χάλκινο σκεύος.

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Ιταλική Κουζίνα, Συνεργασίες.