Ο Δρόμος της Σταφίδας”

Στο τελευταίο τετράμηνο του 2004 συμμετέχει στις συνελεύσεις μας η κ. Αγγελική Σουλη του γραφείου Enter­con ΕΠΕ, η οποία μας καλεί να λάβουμε μέρος σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Inter­reg III), που θα έχει σαν θέμα την ιστορική διαδρομή της παραγωγής και του εμπορίου της σταφίδας, ένα τυπικό ελληνικό προϊόν.

Για μας αυτό το θέμα αποκαλύφτηκε πολύ ενδιαφέρον γιατί, με την προσπάθεια να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα αυτό, κάναμε έρευνες πάνω σε κείμενα και ιστορικά ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.

Η εξαγωγή της σταφίδας γινόταν διαμέσου του λιμανιού της Πάτρας, με καράβια κατευθυνόμενα προς Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία και άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Αυτό το εμπόριο που είχε αρχίσει στα τέλη του 1700 φτάνοντας στην αιχμή του στα μέσα του 1800, πρόσφερε, ειδικά στην πόλη των Πατρών, μια μεγάλη περίοδο ευημερίας όχι μονάχα οικονομικής αλλά και πολιτιστικής και καλλιτεχνικής. Το εμπόριο της σταφίδας συνεχίστηκε και κατά την διάρκεια του 1900 χάνοντας όλο και περισσότερο τη δύναμη του.

Παρ’ ότι η έρευνα αυτή δεν ολοκληρώθηκε επίσημα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους αυτούς που κατόπιν πρόσκλησής μας, δηλώσαν την προθυμία τους να συνεργαστούν μαζί μας:

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Συνεργασίες.