Οπτικές της Σαρδηνίας

Προτείνεται από την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο AIA, στο πλαίσιο του Δικτύου Πολιτιστικής Συνεργασίας
– ένα πρόγραμμα προώθησης του Ιταλικού κινηματογράφου

Το πρόγραμμα παρουσιάζει στην Ελλάδα το κινηματογραφικό αφιέρωμα Visio­ni Sarde_2021 (Οπτικές της Σαρδηνίας 2021) με τις μικρού μήκους ταινίες επιλεγμένες από την επιτροπή του ομώνυμου βραβείου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Visio­ni Ita­lia­ne σε διοργάνωση της Ταινιοθήκης της Μπολόνιας.

Την περιοδεία των ταινιών υποστηρίζεται από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Στην Πάτρα οι προβολές θα πραγματοποιηθούν, με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Δήμου Πατρέων – Δημοτικής Περιουσίας.

********************

L’ultima Haba­ne­ra | Η τελευταία Αβανέρα

Κάρλο Κοσταντίνο Λικέρι, 2021 – 18′

Κάλιαρι, 7 Μαΐου 1945. Στο παρασκήνιο ενός ραδιοφωνικού σταθμού, ο εκφωνητής Τσίτσιο ζητάει από την ηθοποιό Μπρούνα να τον παντρευτεί. Η Μπρούνα απορρίπτει την πρόταση γάμου γιατί είναι ερωτευμένη με κάποιον αμερικανό στρατιώτη που βρίσκεται στην πόλη. Εξαιτίας των αντιφατικών αισθημάτων τους, η Μπρούνα και ο Τσίτσιο φτάνουν στα άκρα κατά την διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, μέχρι που ξαφνικά φτάνει η μεγάλη είδηση: ο πόλεμος τέλειωσε. Μια ξεχωριστή μέρα που ο ηλικιωμένος πια Τσίτσιο ξαναζεί όταν η αγαπημένη Μπρούνα θα κάνει ξανά την εμφάνισή της σε μια οπτασία μπροστά στη θάλασσα.

 

Luomo del mer­ca­to| Ο άνθρωπος της αγοράς

Πάολα Τσιρέντου, 2020 – 20′

Ο Μάριο μαζεύει καφάσια από την λαχαναγορά, τα δένει με σχοινί στους ώμους του, διανύει πεζή πολλά χιλιόμετρα και τα πουλάει για ψίχουλα. Στον Γολγοθά της κουραστικής και καθημερινής δουλειάς του, ο Μάριο βλέπει στα όνειρά του ότι κάποιος είναι έτοιμος να τον βοηθήσει. Παρά τις απειλές του γείτονα και χάρη στην γενναιοδωρία του τοπικού μαφιόζου, ίσως θα βρει τρόπο να αλλάξει την ζωή του.

 

Un pia­no per­fet­to | Ένα τέλειο πλάνο

Ρομπέρτο Ακέντζα, 2020 – 18′

Δυο φτωχοδιάβολοι που δεν έχουν κάτω απ’ τον ήλιο μοίρα προσπαθούν να ληστέψουν ένα καφενείο προκειμένου να αλλάξουν προς το καλύτερο την ζωή τους. Όλα όμως πάνε στραβά, με εξαίρεση την κωμική ζωντάνια της ταινίας που της προσδίδει ρυθμό και νεύρο με πολλές αναφορές στο είδος των heist­mo­vie.

 

 

Di not­te cera­no le stel­le | Τη νύχτα υπήρχαν αστέρια Πάντα, 2019 – 12′

Ανήκει στο είδος του cli­ma­te fic­tion. Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα μακρινό μέλλον, όπου η Γη είναι φοβερά μολυσμένη και ο ουρανός μονίμως συννεφιασμένος. Ο εβδομηντάχρονος Μπρούνο και ο εγγονός του Λορέντσο διευθύνουν μια μικρή φάρμα, λόγω της πολύμηνης ξηρασίας όμως δεν έχουν νερό. Μπροστά στα γεγονότα η αντίδρασή τους είναι πολύ διαφορετική: αφενός η απώλεια εμπιστοσύνης και η απαισιοδοξία που χαρακτηρίζει την σημερινή κοινωνία, που συμβολίζεται από τον παππού, και αφετέρου το όνειρο, η αισιοδοξία και ο πόθος για αυτό που δεν φαίνεται πάντα εκ πρώτης όψεως, που παραπέμπουν στον Λορέντσο, σύμβολο των πρωτοπόρων.

 

 

Mari­na, Mari­na! | Μαρίνα, Μαρίνα!

Σέρτζιο Σκάβο, 2020 – 20′

Μέσα σε μια μόνο μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ, δυο νέα παιδιά που πάνε στην ίδια τάξη ερωτεύονται, τσακώνονται και τραγουδούν μαντινάδες.

 

 

 

Mar­ghe­ri­ta | Η Μαργκερίτα 

Αλίτσε Μούρτζια, 2020 – 22′

Η Μαργκερίτα είναι 16 χρονών και παραθερίζει στην Σαρδηνία μαζί με την γιαγιά της. Είναι τρελά ερωτευμένη με το Νικόλα, τον ναυαγοσώστη, και έχει μεγάλη δίψα να δοκιμάσει καινούρια πράγματα. Η Μαργκερίτα κάνει έρωτα για την πρώτη φορά στη ζωή της μαζί του, όμως αυτό που έζησε δεν έχει καμιά σχέση με τα όσα της είχαν πει οι φίλες της, είχε δει στις ταινίες ή ακόμα και στις τσόντες: δεν αισθάνθηκε τίποτα το ιδιαίτερο, δεν νιώθει διαφορετική. Τι να κάνει για να μάθει να απολαμβάνει επιτέλους τον έρωτα; Ίσως τελικά δεν θα της αρέσει ποτέ

 

patra­se­ven­ts

 

 

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Εκδηλώσεις, Συνεργασίες.