Αρθρο-Βαλένθια 12/16 Ιουλίου

…συνεχίζει από … Valen­cia 12/16 Ιουλίου

     “Οι Πολιτιστικοί Φάροι της Μεσογείου” Βαλένθια 2023

Σε ένα υπέροχο σκηνικό, στη Καταλανική πόλη της Βαλένθια, φέτος τον Ιούλιο (12.7-16.7.23), πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ «Οι Πολιτιστικοί Φάροι της Μεσογείου» στο οποίο συμμετείχαν καλλιτέχνες από Ισπανία, Ιταλία, Τυνησία και Ελλάδα. . Δημιουργοί και διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο καθ. Toni Navar­ro (Master en Tea­tre Apli­cat, Uni­ver­si­ty of Valen­cia, amb. Prof. Tomas Motos) και ο Dr. Ο Rafa Palo­ma­res, μέλος και διευθυντής του καλλιτεχνικού έργου του «Tea­tr Ine­sta­ble» της Βαλένθια, με την υποστήριξη και την βοήθεια των επαγγελματικά αφοσιωμένων καλλιτεχνών (Mari­bel Bayo­na, Ximo Micó et al.) και των πολύ ικανών συνεργατών τους.

Η φετινή διοργάνωση επικεντρώθηκε  κυρίως στο Θέατρο ως μέσο επικοινωνίας, σε όλες του τις εκφράσεις, με τη διοργάνωση θεατρικών εργαστηρίων στα οποία έλαβαν μέρος νεαρά άτομα προερχόμενα από τις συμμετέχουσες χώρες, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες των Δασκάλων Rafa Palo­ma­res και Mau­ri­zio Stam­ma­ti.   

Το φεστιβάλ εμπλουτίστηκε με εκθέσεις εικαστικών τεχνών, θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα και πολιτιστικές συναντήσεις, συναυλίες και παραστάσεις τραγουδιού, παρελάσεις στο δρόμο και αναγνώσεις αποσπασμάτων της Οδύσσειας του Ομήρου στα ιταλικά , στα νέα και στα και αρχαία ελληνικά, στα ισπανικά αλλά και σε διάλεκτο της περιοχής της Βαλένθια. 

Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η “lec­tio magi­stra­lis”  που κατείχε ο ισπανός καθηγητής Tomas Motos σχετικά με την προσέγγιση των νέων στο θέατρο και την κοινωνική και εκπαιδευτική σημασία του (θεάτρου) στην κατάρτιση των νέων.

Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια της καθηγήτριας Μαρίας Φραγκή, της  Σχολής Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ελλάδα συμμετείχε, στα προαναφερθέντα εργαστήρια, δύο φοιτητών από τον κλάδο σπουδών της προαναφερθείσας σχολής: της φοιτήτριας Ελέττρας Τερζή και της φοιτήτριας Στάμπη Πουλαντζά».

Ο Σύλλογός μας «Il Faro» προσκλήθηκε να συμμετάσχει αλλά και να υποστηρίξει την ελληνική γυναικεία συμμετοχή.  Στο κοινό της Βαλένθια δόθηκε η ευκαιρία να μυηθεί στο θέατρο σκιών και στον βασικό του χαρακτήρα τον Καραγκιόζη, σε μια παράσταση που πραγματοποιήθηκε με δεξιοτεχνία από τον πατρινό καλλιτέχνη Χρήστο Καλπουζάνη και από τους συνεργάτες του Μιχάλη Παπαγεωργίου (Καταραχιάς) και Εύα Βλαχάκη σκηνογραφικός επιμελήτρια.

Η εκδήλωση ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά με φίλους και καλλιτέχνες του θεάτρου Μπ. Μπρεχτ της For­mia, με επικεφαλής τον μαέστρο Mau­ri­zio Stam­ma­ti, όπως πάντα αξεπέραστο, στις θεατρικές του παραστάσεις. Αυτός και οι συνεργάτες του κατάφεραν να βάλουν μια πινελιά ιταλικού χρώματος, σκορπίζοντας χαμόγελα και χαρά στους δρόμους της «Xati­va», μιας γνωστής μεσαιωνικής πόλης στην νότια περιοχή της Βαλένθια.

 Εντυπωμένες στην μνήμη μας παραμένουν οι  τραγουδιστικές και μουσικές ερμηνείες του Miche­le Rosci­ca, ενός γνήσιου καλλιτέχνη του δρόμου από την Καμπανία, ήδη γνωστού στο ελληνικό κοινό από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές εκπομπές στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικά χρόνια. Υπογραμμίζουμε επίσης την παρουσία του Ales­san­dro Paren­te και του  «ανεμοκουτιού (μικρό ακορντεόν) του». 

Η εγκαρδιότητα, η εξαιρετική φιλοξενία και η άψογη οργάνωση των Ισπανών φίλων μας έκανε  να νιώθουμε άνετα , όπως και  πέρυσι στην Τυνησία, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Δρ. Mou­rad Ama­ra‘, καθώς και στα προηγούμενα φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στην Ιταλία από τον B.Bre­cht της For­mia και στην Πάτρα (Μάιος 2019) από το δικό μας. Σύλλογος «Il Faro».                                                                                                                              

Αυτό μας επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, πώς η Μεσόγειος μπορεί να είναι, για όλους τους λαούς που βρέχονται από αυτήν, φάρος ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας, μακριά από θρησκευτικές ή οικονόμο-πολιτικές συγκρούσεις.

Lui­gi Gugliotta

             

Καταχωρήθηκε στην κατηγορία/ες: Εκδηλώσεις, Συνεργασίες.